Enligt Kalmar läns museum så arbetade de allra flesta med jordbruk på ett eller annat sätt på medeltiden. Antingen var de jordbrukare eller så var de t ex präster eller hantverkare men de hade ändå lite odling och något eller några djur. Eftersom kungamötet ju skedde på landsbygden i Boberg är jag ju mest intresserad av vad de gjorde på gårdarna. Familjen kunde bestå av man, hustru och 3-4 barn. De kunde också ha en dräng och en piga. Växtodlingen och djurskötseln var viktigast men det fanns också skogsbruk. Djuren bestod av nötkreatur, får, grisar och höns. Oxar användes som dragdjur. Allt de producerade användes till mat eller kläder. Råg och korn var de viktigaste sädesslagen som användes till foder och till livsmedel, både mat och dryck i form av öl.
Bilden visar Bobergs By 1850. Pilen markerar var jag bor nu. De här är alltså före laga skifte som skedde vid den här tidpunkten.
Lantbruket i Boberg var samlat i byar med gemensamma gärden, två till tre stycken. Gårdarna hade långsmala remsor, tegar. Ett av dem var betesmark till djuren. På så sätt fick man rotation. Så var det i Södra Sverige och i Danmark. Samarbetet var viktigt i byn. Alla var beroende av varandra.
Ett bekymmer för befolkningen i Boberg på 1200-talet var sannolikt flygsanden. Tittar man på gamla kartor så var stora delar markerade för detta. Betet var säkert inte så bra det heller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar