onsdag 24 december 2014

Dag 85 Berättelsen om kungamötet i Boberg Världsbilden

Hur såg bobergsborna på världen vid slutet av 1200-talet? Låt oss inse att Amerika inte var upptäckt ännu om vi bortser från vikingarnas resor i västerled. Faktum är att det fanns världskartor. De kallades T-kartor eller T-O-kartor eftersom de var runda men hade ett kors i mitten. Längst upp fanns Jesus och i mitten Jerusalem. Alltså ganska eller snarare helt påverkade av kristendomen. Kartorna ritades platta som cirklar men man visste nog ändå att jorden var ett klot. Det hade redan Aristoteles klurat ut. Skrea Kyrka som antagligen redan på den tiden var bobergsbornas kyrka tros vara av medeltida ursprung men det är inte säkert att den fanns på 1200-talet. I Skrea kyrka finns en förteckning över komministrar. Den första hette Nikolaus och det finns ett årtal, ca 1298. Dvs 10 år efter kungamötet. Kristendomen var dock den rådande religionen och hade de någon uppfattning om världen så byggde den nog på den synen. Egentligen tog medeltiden slut i mitten av 1200-talet i Sverige och det talar för att kyrkan i Skrea fanns eller åtminstone var på gång år 1288. Kyrkor på den tiden byggdes av traktens befolkning. Antagligen med ett fasligt besvär. Man får väl ändå tro att tyckte att det var lite bra med kristendomen om de nu skulle lägga ner all denna möda. Å andra sidan kan man ju tycka att ett kungamöte skulle kunna läggas i kyrkan om den nu fanns.

Danskarna omnämns första gången på 500-talet av missionärer. De sades härstamma från Svearna. Vad gäller kristnandet så såg nog kyrkan på kristnandet av norden som ett projekt. Vikingarna hade ett stort nordjöimperium som även inkluderade delar av engelska öarna men det blev inte så långvarigt utan fick avsluta vikingatiden. Under medeltiden utvecklades samarbetet i norden vilket kulminerade under den danska drottningen Margarethas ledning med Kalmarunionen på 1300-talet.
Medeltiden var en tid av decentralisering, i alla fall början och mitten. Mot slutet började centraliseringen och ett återskapande av nationer. Jag är dock inte så säker på att bobergsborna gjorde så väldigt stor skillnad på Sverige och Danmark på den tiden.

Undervisningen på 1200-talet var lite lik i norra Europa. Klostren utbildade adeln. Lokala präster hade muntlig utbildning av allmogen. Den handlade om lite grundläggande saker om den kristna tron. Predikningarna skedde också på det lokala språket, i alla fall ibland.

Folk var mer beroende av varandra på medeltiden. Därför var kollektivismen mycket starkare även om en reaktion mot den började uppstå på slutet av medeltiden. Jag tror att man inte gjorde så mycket på egen hand, det ansågs skumt. Inga joggingturer i skogen eller söndagsritter med hästen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar