söndag 9 november 2014

Dag 76 Sand

Avslutar området Stränder i Boberg med en beskrivning av en riktigt fin strand i Boberg. Nu skall jag skriva vad den heter. Håll i dig. Skrea Sand. Just det. Den heter Skrea Sand. Skrea! Grannbyn har satt namnet på en av de absolut finaste stränderna i Boberg. Man baxnar, eller hur? Som om det inte skulle räcka att ha den legendariska Skrea Strand i sin by. Dessutom ligger inte Skrea Strand i Skrea utan i Falkenberg. Verkar vara en vana som Skreaboarna har att annektera stränder i grannbyar! Men skall jag vara riktigt ärlig så är det ju bara en liten, liten del av Skrea Sand som ligger i Boberg, kanske fem procent. Resten skall jag villigt (not) erkänna ligger i Skrea. Gränsen mellan Skrea By och Bobergs By utgörs av en gärdesgård, eller gärsgård som vi säger i Halland, som löper helt rakt från stranden, genom gården Hålet upp mot Kull. Den sista gården i Boberg är Backen. Nästa gård är ett Kullställe och där bor Sture. Sture på Kull. Sen fortsätter gränsen upp mot järnvägen, eller snarare cykelbanan där järnvägen förut låg.

Åter till Skrea Sand. När jag var liten badade vi där för det mesta. På den tiden kunde man köra ner bilarna bland sanddynerna och parkera. Därefter gick vi genom dynerna till havet. Det är en fin strand. Härlig hård sandbotten utan konstigheter. Det är långgrunt till förbannelse dock inte så långgrunt som i Landskrona. Där får man ju gå nästan till Danmark för att kunna doppa sig. Nej, på Skrea Sand är det långgrunt, men ganska lagom långgrunt. Först går man i och så blir det långsamt djupare. Och lite djupare. Sen blir det grundare och så djupare igen för att åter bli grundare. Och sen djupare. Men sen blir det nog ganska djupt. Kanske en och en halv meter och djupare. Det är helt enkelt en rad baljor innan det blir tillräckligt djupt. Det är bra för barnfamiljer och gör det till en populär strand. Om man är badkruka kommer man att uppskatta att gå tillbaka mot stranden, för även om det är kallt att gå i vattnet så känns det förbaskat varmt när man kommer tillbaka till stranden efter att ha varit ute på det djupa. Det är baljorna som gör det. Det blåser in varmt ytvatten som samlas där. Det är det dom är hemligheten med våra badvänliga stränder i Halland. Efter att det varit kallt en period blåser det snabbt in varmt ytvatten. Underbart. Nöjer man sig med 18 grader är badsäsongen riktigt lång i Boberg och Skrea, det kan jag lova.

När jag var liten kallade vi aldrig stranden för Skrea Sand. Vi kallade den för Boberg helt enkelt. Vi skall åka och bada i Boberg. På stranden i Boberg. Ja, så sa vi nog. Längre bort kallas stranden för Ringsegård och Västanfläkt.

En bra sak med Skrea Sand är att det finns ett jättelikt stenblock en bit ut. Runt blocket är det ca två meter djupt så det är kul att klättra upp på det och dyka. Blocket går precis upp till ytan och när det är normalvattenstånd sticker det upp lite. Jag har åkt båt utmed Bobergskusten och kikat ner på botten och det ligger en hel del stenblock strax under vattenytan men det är endast på Skrea Sand där ett block ligger så lämpligt till att det utgör ett naturligt och praktiskt badobjekt på detta sätt. Och det blåser inte sönder på samma sätt som badbryggan på Skrea Strand.

Skrea Sand har riktigt fina sanddyner. Precis lagom stora och en fantastiskt fin sand. Precis så där lagom sandkornsstruktur. Rinner så härligt mellan fingrarna. Är man blöt fastnar den på kroppen och fötterna och är svår att torka bort. Nästan omöjlig faktiskt. Men om man har tålamod och väntar tills kroppen blir naturligt torr i solen faller den av helt av sig självt. Denna fantastiska sand är hård nere vid vattnet och där går det fint att bygga sandslott. Uppe vid klitterna är den djup och mjuk och man kan gräva ner sig och känna kylan mot ryggen underifrån och värmen från den heta sanden på ovansidan.

På Skrea sand kan man springa. Tar du av dig skorna får du en särskilt fantastisk upplevelse. Du kan springa i sand ända till Näset och det är en tre till fyra km. Barfota kan du välja att springa i vattnet, på den hårda sanden, i tången eller i den mjukare sanden längre upp. Det är en riktigt härlig känsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar