fredag 28 november 2014

Dag 79 Berättelsen om kungamötet i Boberg Persongalleri. Agnes av Brandenburg


Agnes levde ca 1257-1304. Hon vad dotter till markgreven Johan I av Brandenburg. Det är lite osäkert vem hennes mamma var. En uppgift säger att det var Jutta av Sachsen, en annan att det var Hedvig av Pommern. Jag skulle tro den senare. I vilket fall får man ändå dra slutsatsen att hon var av tysk börd. Erik Klipping som jag tidigare berättade om, var hennes blivande man.

Äktenskapet kom till så att den blivande maken, Erik Klipping, togs till fånga år 1261. Motståndaren var en Sönderjylländsk hertig, Erik I av Schleswig. Detta hände alltså några år efter Erik pappas död. Erik Klipping var då ca 11-12 år gammal. Han fick sitta i fångenskap till 1264. Erik var ju kung av Danmark men under förmyndarregering. Villkoret för att släppas var att han lovade att gifta sig med Agnes av Brandenburg. Erik var dessutom skyldig Hertig Erik pengar och den skulden efterskänktes i samband med uppgörelsen. När detta skedde var Agnes endast sju år gammal så själva vigseln skedde inte förrän 1273 när hon var 16 år gammal. Vad härligt det måste ha varit att vara prinsessa på den tiden.

Agnes var visst mycket vacker. Det finns porträtt av henne och hon ser inte så tokig ut vad jag kan bedöma av dem. Tillsammans fick Agnes och Erik 7 barn, tre killar och fyra tjejer. Den förstfödde var den som senare blev Erik Menved, kung av Danmark. Den andra sonen, Kristoffer, blev också kung av Danmark efter Erik. En av döttrarna, Märta, gifte sig med kung Birger Magnusson av Sverige, Magnus Ladulås son. En annan, Rikissa, gifte  sig med Furst Nikolaus II av Mecklenburg-Werle.

Efter att kungen mördats 1286, säkert ingen kul upplevelse för den då 28-åriga flicka, blev hon riksföreståndare tillsammans med en hertig från Schleswig. Agnes var ju ung när hon blev änka och gifte om sig med en holsteinsk greve  efter att Erik Menved blivit myndig. Hon fick med honom en son som senare blev en viktig kung i Danmarks historia, Johan den milde.

Det var Agnes som i egenskap av änkedrottning av Danmark mötte Magnus Ladulås vid kungamötet i Boberg och gjorde upp äktenskapet med Magnus dotter Ingeborg och sin son Erik Menved.

Agnes var 31 år gammal när hon mötte kung Magnus Ladulås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar