Erik Klipping var en dansk kung som föddes ca 1249 och dog 1286. Han var omyndig när hans far dog 1259. Landet styrdes då av en förmyndarregering där modern, änkedrottningen Margareta Sambiria, hade stort inflytande. Erik var endast 10 år när pappan dog. Jag kan väl tänka mig att en liten kille i den åldern inte är så kaxig så han fann sig nog i detta till en början. Men inte så länge. När han var i tjugoårsåldern tog han chansen och stärkte sin ställning. T ex så drogs Sønderjylland, som var ett eget furstendöme, närmare centralförvaltningen. Åtminstone tillfälligtvis.
Dessa operationer gladde säkert en del men inte alla. Aristokraterna blev sura. Eriks ställning var inte tillräckligt stark och han fick backa och ge dem mer makt. Det tycker man skulle kunna räcka men icke i Danmark på 1200-talet. Erik var inte populär bland aristokraterna, så enkelt var det bara. Som ledare kan det ibland vara bra att vara lite lyhörd för sådana signaler och kanske framförallt inte missbedöma sina möjligheter att bemöta fientliga angrepp. Erik var inte så framgångsrik i dessa båda konster vilket ledde till att han mördades. Och det var inte vilket litet lönnmord som helst. Han blev knivstucken med inte mindre än 56 knivstick! Ni som läst mordet på orientexpressen anar kanske en parallell. Jag vill inte vara en spoiler så om du inte redan läst denna kriminalklassiker så hoppa över resten av detta stycke. Detta mordoffer på orientexpressen mördades också med en hel radda knivhugg, alla olika djupa. Hercule Poirot löste naturligtvis fallet och förklaringen var att en hel grupp människor var inblandade i mordet, alla hade gjort var sitt stick i offret. Man kan tro att mordet på Erik Klipping varit förlaga till Agatha Christies roman, för mordutredningen ledde till att inte mindre än nio stormän dömdes som fredlösa och fick lämna landet för att klara sig.
En av dessa stormän var för övrigt Jakob Nielsen som rymde till Halland och byggde först upp borgen Hunehals utanför Kungsbacka. Den är bara en ruin idag som restaureras för att bli ett besöksmål. Bättre gick det med hans nästa byggprojekt Varbergs fästning som fortfarande står kvar.
Erik var pappa till Erik Medved vars äktenskap gjordes upp i Boberg 1288.
Fortsättning följer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar