fredag 1 januari 2016

Dag 120 Krogbonde

Hänt på Svensgård den 20/10  2007

"Dammig dag. Så har det varit idag när jag fick världens stopp i kvarnen. Så kan det vara att vara mjölnare. Igår kväll var vi på Bonde på krogen och åt gott och hade trevligt. Keeneland har tävlat och prestarat fantastiskt bra. Ledde i princip hela loppet i tredje spåret men kroknade tyvärr på slutet. Hon visade i alla fall att hon kan trava fort."

Denna dagboksanteckning innehåller en intressant notering. Bonde på krogen. Vet du vad det är? Det kan vara så. Bakgrunden är denna. Vi har en studiecirkel i LRF här i Skrea. Det går till så att vi är ett tiotal bönder som träffas en kväll varannan till var tredje vecka mellan oktober och mars. Vi turas om att träffas hos varandra. Vi snackar, vi fikar och vi lär oss något av varandra. Vi kan verkligen kalla det fria tankars hem som den första studiecirkeln kallades när den uppfanns i Slöinge en gång i tiden. Nåja på en av dessa träffar, som faktiskt var i Bobergs Gård denna gång, så kom vi på ett bra förslag till motion i LRF. Vi föreslog att vi skulle starta något som hette Bonde på Krogen. Syftet var, ja det kan du läsa här i själva motionen som vi sände till avdelningen och som sen till slut blev en. riksomfattande aktivitet i LRF.

"Motion till Skrea LRF 2004

Bonden på stans alla krogar

”Det skall vara gött att leva, annars kan det kvitta”


Vi vill ge Bonden i stan en ny innebörd. Vi tycker att alla Sveriges bönder och andra LRF-medlemmar på en bestämd dag skall gå ut på stadens alla krogar och pubar och äta gott, dricka gott och dra runt och ha trevligt tillsammans.

Fördelar med ett sådant arrangemang
  • Skapar sammanhållning mellan oss bönder.
  • Roligare att gå på pubrunda om man träffar folk man känner.
  • Arrangemanget kan användas som ett PR-Jippo. Om alla bönder (LRF-medlemmar) i Sverige går på krogen visar vi att vi finns i hela landet och att vi är många och välorganiserade. Sker det på samma dag i hela Sverige blir det definitivt en nyhet.
  • Land kan ha mingelsidor med bilder från alla olika landsdelar – skapar samhörighet och gör LRF mer personligt.
  • Ett kul arrangemang som förknippas med oss bönder. Rätt marknadsfört kan det här stärka den positiva bilden av bonden. En positiv manifestation.
  • Skapar en positiv attityd till att äta gott och njuta av livets goda.
  • Ökar omsättningen på krogarna och leder kanske till att krogägarna blir mer positiva till svenska livsmedel.
  • Ett rejält krogbesök tillsammans – Det är vi värda! Något att se fram emot


Nackdelar med arrangemanget
  • Kan finnas puritaner som inte tycker att man skall gå på krogen. Sånt får man räkna med.
  • Dyrt – Bjuder man sina anställda eller kunder blir det antagligen avdragsgillt som representation. Krogarna kanske kan haka på och ge LRF-rabatter. Sätt Samköp på det.
  • Behövs inte. Ja vi dör ju inte om vi inte om vi inte gör det men det kunde vara kul att testa. Risken är ju inte så stor i projektet samtidigt som vi kan vinna en del.
  • Inte så allvarligt – Varför skall man vara så allvarlig jämt?
  • Svårt att arrangera – Inte alls. Med våra lokalavdelningar och LRFs informationsmaskineri blir det enkelt.

Vi yrkar att LRF verkar för att skapa en Böndernas dag på krogen i hela Sverige.

Skrea LRF


Motionen antogs på årsmöte i Skrea LRF den 26 januari 2004. Beslutades att sända motionen till länsförbundsstämman med önskan att den skall gå vidare till riksförbundsstämman."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar