onsdag 20 mars 2019

Dag 136 Framtiden 2012

Jag hittade denna artikel om tekniktrender som jag skrev 2012. Jag måste säga att de var kusligt träffsäkra.

Tekniktrender 2012

Lyssnar du på Spanarna på P1? Det finns teknikspanare också. Gartner, ett stort, internationellt analysföretag gör ständiga framtidsspaningar. De har gjort en lista på de viktigaste trenderna för 2012. Tror du att de påverkar dig? Låt oss gå igenom några av dem.
  • Allt fler kommer att använda smarta mobiler och surfplattor. I förra numret av Nära gick vi igenom de moderna telefonernas alla möjligheter. Helt klart en trend som är viktig för dig. Telefonen kanske är framtidens dator. Du dockar in den på kontoret och använder externt tangentbord, mus och skärm.
  • Enklare att använda datorerna
    Du pekar, drar, klickar med fingret på skärmen och pratar med din dator. Arbetssättet gör att komplexa program kan bli enklare att använda. Poäng till trenden.
  • Sociala medier fortsätter att utvecklas
    Idag är det mer människor på Facebook än vad det fanns i världen för 200 år sedan. Vasaloppet blev fullbokat på 11 dagar i år. Skulle det hänt utan Facebook? Smarta restauranger fixar fullbokning på fredag redan på onsdag med Facebook. Ja, jag tror att du kan utnyttja sociala medier för ditt företagande. Jag gick t ex med i en grupp på Facebook häromdagen om mjölkproduktion. Intressant och kul.
  • Prylarnas internet. Smarta sensorer med trådlös uppkoppling till nätet utvecklas fort. Vi ser det redan i många av våra lantbruksmaskiner.  Med enkel teknik i mobilen kan du få koll på stora delar av ditt företag, kanske till och med styra det.
  • Nätbutiker. Var börjar du söka idag? För alltfler börjar det i datorn och på internet.
    SF-biograferna skapade en app för att beställa biobiljetter direkt i telefonen. Direkt ökade bokningarna. Hur utnyttjar vi det?
  • Inbyggda analyser
    Innan kollade man bara bakåt vid analys. Nu finns helt andra möjligheter att betrakta verkligheten just nu med all teknik. Och visst gör vi det. Mjölkningsrobotar följer man ju hela tiden.
  • Datormolnet
    Molnet ja. Visst använder vi det. SAM, Svensk Mjölks tjänster, Google Docs, bokföring på banken är alla tjänster som inte finns på våra datorer. Men vi kan köra dem från våra datorer. Enkelt och säkert.
Så visst skall vi vara uppmärksamma på trenderna. De påverkar oss alla. Snabbare än man kan tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar