tisdag 14 januari 2014

Dag 3. Det var ett bra studiecirkelmöte igår. Vi diskuterade vad jag kommit fram till, nämligen att det var vid fallet eller snarare bron i Boberg som Magnus Ladulås hade sitt möte med den danska änkedrottningen. Vi lyckades ju inte fastställa det när vi pratade om det för två år sedan. Vi diskuterade igår vad som fanns i Boberg på den tiden, vi snackar 1288, ett tag sen alltså. Nuvarande bro fanns där iaf inte men om källorna har rätt så fanns en annan eller ett vadställe. Men vad lockade ett kungligt följe dit, eller tom två kungliga följen? Inte var det då lantbruket i alla fall. Det var nog rätt sparsamt. Flygsand, hedar, ljung, svårbrukade leror. Jag tror vi kom på det. Laxfisket. Antagligen var fisket bra på den tiden och laxarna gick naturligtvis upp till första fallet och stod där och försökte komma vidare. Och då stod folk där och håvade in dem. Det kan till och med ha varit så att kungen, den danske i detta fallet, hade ett privilegium för laxfiske. Det får gärna någon kommentera. Det skulle ju förklara en del kring var kungamötet hölls. Min dröm är i alla fall ett ekomuseum vid Hallarna som berättar historien om detta kungamöte.

En annan kul grej som hände på mötet var att bonden vi var hos, hans svärmor hade släktforskat och kommit ända ner till 1200-talet, tom in på 1100-talet. Imponerande! Släkt med Natt och Dag. (De som mördade frihetekämpen Engelbrekt på 1400-talet).

Vi hann också diskutera belysning och lampor. Det är ju inte så enkelt det här med belysning längre. Men som jag ser det. Lågenergilampor är nog ett bra alternativ om man har gammal armatur, även om de innehåller ganska mycket kvicksilver. Är man bara rädd om dem och ser till att de återvinns så blir det ju ett kretslopp av det. En lågenergilampa är ju egentligen ett litet hopknycklat lysrör. Och lysrör har funnits i 40 år men man vet faktiskt inte riktigt hur alla processer i dem funkar. Lyser gör de i alla fall.
Vill man inte ha annat så är det halogen som tyvärr blir ganska varma eller led som behöver någon form av transformator.

Ikväll har jag hunnit springa runt Grimsholmen, basta med grannen och bada i ån. Undrar om Kung Magnus hann med det också när han var här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar