tisdag 21 januari 2014

Dag 9 och 10 Konsten att knyta en säckaknut

Här kan du lära dig knyta en säckaknut. Ett avsnitt i den kommande boken. Ingår i avsnittet om kvarnverksamheten i Boberg, en 500-årig historia.

Konsten att knyta en säckaknut

Alla säckar skulle knytas med en säckaknut. Jag har märkt att det är lite si och så med kunskaperna i samhället om denna förträffliga knut. Det vore synd om de försvann och jag vill därför ta tillfället i akt att förklara hur en säckaknut knyts. Det smarta med knuten är att man kan hålla igen säcken med den ena handen samtidigt som man knyter med den andra. Säckaknuten är säker, självlåsande och kan på ett ganska enkelt sätt öppnas utan att snöret förstörs. Det allra bästa snöret är sk papperssnöre men balaband fungerar bra det också. Man tillverkar snören i lagom längd genom att veva upp snöre runt handen och överarmen som visas på bilden. När man fått en lagom bunt hugger man av bunten med ett lämpligt verktyg. Vi använde en gammal betkniv. Man slår ett snöre om och voila, en färdig bunt säckasnören!


Själva knytandet av börjar med att man veckar ihop säcken och vrider åt så att man får en väl spänd säck som kan hanteras och placeras på ett stabilt sätt. Det är helt nödvändigt om man skall stapla säckar ovanpå varandra med hjälp av ett säckaträ. Sen håller man sin vänstra hand om säcköppningen och lägger snöret ovanpå. Dra snöret åt höger runt säcköppningen med den högra handen under den vänstra. Håll lillfingret på den vänstra handen så att en ögla dras upp under den snörända som den högra handen för runt säcköppningen. Fullfölj varvet med den högra handen och för in snörändan i öglan som den vänstra handens lillfinger dragit upp. Dra åt. Simsalabim, en säckaknut. 

Faktum är att på Youtube finns en film där jag visar hur knuten knyts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar