lördag 18 januari 2014

Dag 6 och 7 Kartor

I mitten av nittiotalet ordnade vi en grej i byn där vi tittade på fornminnen. Vi hade hjälp av länsstyrelsen som hade med sig olika kartor som visade hur folk bott i byn under olika tidsåldrar. De kartorna blir bra att använda. Sen har jag naturligtvis en massa kartor från före och efter laga skifte, dvs runt 1850. En del är från sjuttonhundratalet. Det kom ut en bok häromåret som handlar om Falkenbergs historia. Där berättas om kungamötet 1288 och det var den boken som blev startskottet till vårt arbete i studiecirkeln att försöka hitta var i Boberg mötet hade varit. I den boken finns kartor över Boberg från 1600-talet. Jag har talat med författaren Mats Dalbom. Han besökte faktiskt vår studiecirkel för att diskutera vårt dilemma. Före 1645 var ju Halland Danskt och han har försökt hitta kartor i danska arkiv som gjordes tidigare men det har visat sig svårt att hitta. Det verkar som om de kanske förstördes när länen förlorades till svenskarna. Lite trist.

Nu har det blivit en klassisk halländsk snöstorm, dvs all snö i drivor på vägarna. Som tur är så är det inte så mycket snö. Den värsta snöstorm jag kommer ihåg från min tid i Boberg är 1967.Oj, oj, då var det mycket snö och enorma drivor. Men å andra sidan tyckte man ju att allt var stå stort förr. Men faktum är att det var nog en ganska besvärlig snöstorm. När jag låg i lumpen vintern 78/79 var det också mycket snö. Riktigt besvärligt att gruppera granatkastarna i två meter djup snö ibland. Vi hade nog inte så stormig i Boberg. I Skåne däremot var det riktigt krisigt. Folk dog i snödrivorna och vi fick sända soldater med bandvagnar för att hjälpa till.

Nej, då känns Boberg lite tryggare. Faktum är att vi skyddas ganska effektivt från stormar av Grimsholmen och Bobergs Udde som ju sticker ut en bra bit i Kattegatt. Här är faktiskt inte så blåsigt. De som inte tror det kan ju kolla på träden. De är inte formade av vinden på samma sätt som längre ut mot havet. Ett annat bevis på det kan det ju vara att det inte finns någon väderkvarn i dessa trakter. Dels kan det bero på att vi haft kvarn i fallet sen 1500-talet men det är nog inte hela förklaringen. Skyddet från Grimsholmen gör att vi inte har en så tydlig vindriktning. Jag kommer ihåg från min barndom att det var väldigt svårt att flyga med drake i Boberg. Svåra att få upp och än for de hit och än for de dit. Om man däremot åkte till Långasand så gick det hur bra som helst att flyga med drakarna.

Nu blåser det dock östan och skall göra så bra många dagar framöver. Det kyler ner husen något alldeles förfärligt. Skor och tjocka kläder anbefalles. Vi får plocka fram sockalådan till i kväll när vi får gäster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar