lördag 8 februari 2014

Dag 27 Lysande

I slutet på oktober 1962 hände något stort i Boberg. Något helt lysande. Gatbelysningen kom. Det var Yngredsfors kraft AB som ägde kraftverket på den tiden satte upp ett tiotal stolpar med tillhörande lampor och därmed blev Bobergs By med ens en upplyst del av socknen. Det måste varit fantastiskt. Jag levde ju då men var bara tre år så några minnen av händelsen upprinnelse har jag inte. Jag vet bara att min pappa var mycket förtjust i belysningen.

Strömmen till belysningen kom från kraftverket vilket ofta betydde att fast det kunde vara strömavbrott i byn i övrigt så kunde gatubelysningen fungera. Strömmen kommer fortfarande från kraftverket och det kraftbolag som nu äger kraftstationen bekostar så vitt jag vet fortfarande strömmen. Heder åt dem. Stolparna och armaturen är den samma men lamporna har bytts ett antal gånger. Inte minst efter höststormen 1969 fick det bytas lampor. Den kommer jag ihåg och då kan man snacka skador inte bara på gatbelysningen. Det var träd och tak och jag vet inte allt som blåste ner och bort.

Vi byabor har fortsatt att byta lampor på olika sätt. Stolparna är jättehöga och lamporna sitter ju en meter utanför stolpen så det funkar inte med höga stegar. Ett av de mindre säkra sätten var när vi satte ett par tre potatislådor på Stefan Brosveds truck och hissade upp den till max med en lampbytare i den översta lådan. Var inte säkert, så mycket kan jag säga. Truckar är ju gjorda för att köra på hårda golv och när den kom ut i vägkanten så lutade den betänkligt.

En gång lånade jag en kran som satt på en släpkärra. Har för mig att det var i Blixttorp på Landers. En del lampor gick bra men ibland lutar vägbanan och då var det inte enkelt att byta med den metoden heller. Numera lånar vi Anders i smedjan som har en jättestor grävmaskin i sin firma, Maskintjänst i Boberg. Tidigare har han i alla fall haft en korg som man kan sätta på grävarmen och då blir det mycket enkelt att byta lamporna. Just nu tror jag att alla lampor fungerar och det kan vi mycket tacka min kära granne Ola Lundh som såg till att vi fick bytt och lagat alla lampor förra året. Nu har alla samma sken, ett lite brandgult ljus som är mycket tjusigt.

Sen dess har vi haft lite stormar, jag tror det var stormen Sven som vred lite armaturer snett men lamporna funkar i alla fall. Ett problem som vi har att lösa inför framtiden är att den typen av armatur som nu sitter på stolparna inte görs längre. Antagligen får vi sätta på en annan typ när den går sönder. För vi vill ju ha kvar gatbelysningen. Den är helt underbar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar