torsdag 20 februari 2014

Dag 40 Pub

Sommaren 1993? började vi en tradition som vi inte kunde ana skulle bli så långvarig. Vi var tre familjer som tyckte att vi behövde en mötesplats i Boberg. Vi hade ju Hallarnas hembygdsgård så vi tog helt enkelt och gjorde ett flygblad som vi stoppade i alla brevlådor. Där bjöd vi in till en Bobergspub en kväll mitt i veckan i juli månad. Vi hade ingen aning om hur det skulle gå. Vad skulle folk tänka? Vi var nog ganska oroliga. Vi ville ha det enkelt så vi sa att vi fixar öl, vin och läsk till självkostnadspris och så tillhandahåller vi lite tilltugg och så får vi se hur det går.

Vi var ju jätteoroliga men så började vi snacka lite med grannarna och det verkde som om idén fallit i god jord för folk var positiva och sa att de skulle gå. Och det gjorde de. Jag kommer inte ihåg nu på rak arm hur många som kom men det var åtskilliga och det hela blev jättelyckat och under kvällen beslöt vi att det här måste bli en tradition. Tre familjer fick ansvaret för nästa års pub och ganska snabbt fixade Inga Thimansson i Kulingehus en pärm där vi kunde dokumentera lite och som fick bli ett vandringspris som gick mellan de som turades om att arrangera. Nu i somras hade vi haft över 20 Bobergspubbar så det får man säga har varit lyckat.

Det som är så bra med att arrangera en sån här grej är att fast man bor på en ganska geografiskt begränsade plats så är det en hel del människor som man inte träffar någon annan gång under året än på Boberg. En annan framgångsfaktor är att vi har försökt hålla det ganska enkelt. Inte låta erbjudandet eskalera så att det bara blir jobbigt att arrangera. Risken med arrangemanget är litet. Blir det över lite dricka så finns det alltid de som köper in det.

En annan viktig faktor är att vi har haft tillgång till Hallarnas Hembygdsgård. Ägarna, dvs de som äger kraftstationen i Boberg har alltid varit så justa och låter oss gratis vara där. De alla flesta åren har vädret tillåtit att vara utomhus och då blir det ju enklare att arrangera även om det är en del kånkande med bord och stolar.

Bobergspubben är ett bra arrangemang som överlevt nu över 20 år. När vi startade var det mycket barn i Boberg och då fick det mer karaktären av en famljefest men nu är det inte så många barn men de vuxna kommer ändå. Och de har med sig vänner och släktingar vilket ännu mer ökar kvaliteten på arrangemanget. Har det börjat så här lär det nog fortsätta ett bra tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar